FRI FRAGT PÅ ORDRER OVER 300 kr.
FRI FRAGT PÅ ORDRER OVER 300 kr.
Indkøbskurv 0

Når hylden blomstrer

Nu er det tid til at plukke masser af de fine hvide hyldeblomster. Hyldetræet har en fascinerende historie, fyldt med både magi og praktisk anvendelse.

Hyldens mange anvendelser

Hylden har en lang tradition inden for både medicinske og kulinariske anvendelser. Hyldetræet har været brugt som helbredende middel mod alt fra feber til tandpine. Blomster og bær har begge unikke egenskaber og smagsnuancer, der har gjort dem eftertragtede gennem tiden. I dag er hylden stadig populær og værdsat for sine mange fordele.

Hyldetræets magi

Før i tiden blev hylden plantet som et værnetræ for at beskytte huset mod troldpak og ondskab. Ifølge nordisk mytologi boede kærlighedsgudinden Freja i et hyldetræ.

Ifølge gamle sagn lever der ved træets fod livlige hyldevæsener, der beskytter dit hjem, have og frugtbarhed. I træet bor Hyldemor. H.C. Andersen skildrede Hyldemor som en venlig gammel dame, iført en grøn kjole og prydet med store hvide hyldeblomster.

Hyldemor, træets vogter i folketroen, sikrer, at vi behandler træet med respekt. Ønsker du at plukke hyldeblomster, så husk at hviske denne bøn tre gange, mens du går baglæns: ”Hyldemor, hyldemor, om forlov. Må jeg tage en bid af din skov?"

Næste gang du ser et hyldetræ i fuldt flor, så husk på dets rige historie og de mange anvendelser, det bringer. Måske føler du dig inspireret til at lave din egen hyldeblomstsaft - men husk at spørge Hyldemor om lov, inden du plukker!

 

Hyldeblomstsaft

Intet er en større sommerbebuder end hjemmelavet hyldeblomstsaft.

Ingredienser:

  • 25-30 hyldeblomstskærme uden stilk
  • 3 økologiske citroner
  • 1 kg rørsukker
  • 1 liter vand

Sådan gør du:

  1. Læg hyldeblomstskærmene i en stor skål.
  2. Skær citronerne i skiver og læg dem i en gryde sammen med sukker og vand.
  3. Varm vandet og sukkeret op til det når kogepunktet, og hæld derefter blandingen over hyldeblomsterne. Læg et låg over skålen.
  4. Lad saften trække i 12 timer ved stuetemperatur.
  5. Si saften og hæld den på skoldede flasker.
  6. Opbevar hyldeblomstsaften i køleskabet, hvor den kan holde sig i 30-40 dage.

Ud over at drikke saften kold med isterninger er den også rigtig god som dressing i salaten, i ismaskinen med lidt piskede pasteuriserede æggehvider eller som en ispind til børnene.

 

Se også vores økologiske sæbe med Fyrrenål & Hyldeblomst


Ældre opslag

Net Orders Checkout

Item Price Qty Total
Subtotal 0,00 kr
Shipping
Total

Shipping Address

Shipping Methods